اخبار پزشکی

اخبار پزشکی

اخبار پزشکی

اخبار پزشکی

پرخوابی موجب چه بیماری‌هایی می‌شود؟

پرخوابی موجب چه بیماری‌هایی می‌شود؟
خواب زیاد اگرچه بیماری نیست اما می‌تواند نشانه بیماری باشد.

به گزارش گروه وب‌گردی خبرگزاری صدا و سیما، شاید خیلی افراد در کنار ما باشند یا حتی خود ما علاقه‌ای به خواب بیشتر داریم. خواب کافی برای داشتن پوست زیبا، بدن سالم و آرامش ذهنی لازم است اما پرخوابی پیامد‌های مضری برای سلامت انسان دارد.

کم‌خوابی

کمبود خواب، علت همه‌چیز از تصادفات اتومبیل گرفته تا خطا‌های پزشکی و بروز انواع بیماری‌ها است.

هر ساله فقط در آمریکا، سالانه صدهزار مرگ و میر در بیمارستان‌ها به دلیل خطا‌های پزشکی رخ می‌دهد و نشان داده شده که کمبود خواب سهم مهمی در این مرگ و میرها داشته است.

تخمین زده می‌شود ۲۷ درصد از آمریکایی‌ها در خواب مشکل دارند، در حالی‌که تقریباً ۱۶۴ میلیون تن در هفته از مشکلات مربوط به خواب رنج می‌برند.

به گفته کارشناسان علمی، برنامه‌های کاری، تغییر در زندگی شخصی و مسائل مربوط به سلامت عمومی همگی می‌توانند در نخوابیدن نقش عمده‌ای داشته باشند. با این حال اگر به درستی با آن برخورد نشود، محرومیت از خواب می‌تواند خطرناک باشد.

در حقیقت، کمبود خواب فقط نمی‌تواند برای سلامتی خود شخص خطرناک باشد، بلکه برای اطرافیان نیز خطرناک است.

 

بیماری‌های پرخوابی

 
اکنون، تحقیقات جدیدی در مرکز تحقیقات ایمز ناسا انجام شده که نشان داد طیف وسیعی از آزمایشات حرکت چشم، یک نشانگر قابل اعتماد برای از دست دادن خواب است.

مرکز تحقیقات ایمز یک مرکز سازمان ناسا است و در بخشی از دره سیلیکون، فرودگاه صحرایی فدرال موقت، در ایالت کالیفرنیا واقع شده‌ است.

محققان دریافتند که یک مجموعه ساده و به راحتی قابل دستیابی از اندازه‌گیری حرکت چشم می‌تواند بینش دقیقی از هرگونه نقص عصبی احتمالی ارائه دهد. جالب‌تر از همه، این اندازه‌گیری‌های مشابه به‌طور بالقوه می‌تواند برای شناسایی اختلالات مربوط به خواب ناشی از الکل یا حتی آسیب مغزی باشد.

خواب بیش از اندازه با ابتلا به بیماری‌های زیادی مرتبط است و معمولا پیشنهاد می‌شود افراد بزرگسال تا ۹ ساعت در شبانه‌روز بخوابند. در ادامه به برخی مشکلات ناشی از پرخوابی اشاره می‌شود.

 

بیماری‌های پرخوابی

 

سردرد 

خواب بیش از اندازه و پرخوابی که معمولا در تعطیلات اتفاق می‌افتد بر انتقال‌دهنده‌های عصبی مغز از جمله سروتونین، تأثیر منفی می‌گذارد. به همین ترتیب اگر در طول روز زیاد بخوابید و خواب شب‌ دچار اختلال شود، احتمالا صبح روز بعد دچار سردرد می‌شوید.

اضافه وزن

همانند کم‌خوابی، پرخوابی نیز موجب اضافه‌وزن می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد افرادی که بیش از ۹ ساعت می‌خوابند تقریبا ۲۱ درصد با اضافه وزن در طول یک دوره ۶ ساله مواجه هستند. محققان معتقدند این اضافه‌وزن با رژیم غذایی و ورزش مناسب جبران نمی‌شود. پرخوابی بر نحوه ذخیره چربی نیز تأثیر می‌گذارد.

کمردرد 

خوابیدن برای ساعت‌های طولانی و با وضعیت نامناسب می‌تواند موجب کمردرد شود. در نتیجه پرخوابی، عضلات سفت شده و کمردرد ایجاد می‌شود. به منظور کاهش کمردرد، داشتن زندگی پرتحرک و ورزش توصیه می‌شود.

امراض قلبی و دیابت نوع ۲

مطالعات نشان داده‌اند پرخوابی با ریسک ابتلا به امراض قلبی مرتبط است. در حقیقت، پرخوابی موجب افزایش ریسک مرگ به دلیل مشکلات قلبی می‌شود. همچنین موجب افزایش قند خون در کنار اضافه وزن می‌شود که ریسک دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد.

اختلال در سلامت روان

همان‌طور که بی‌خوابی موجب افسردگی می‌شود، پرخوابی نیز با کندشدن روند بهبود مشکلات سلامت روان مرتبط است. افراد پرخواب با اختلال در سلامت روان و مشکلاتی نظیر نوسانات اخلاقی روبرو هستند.

 

بیماری‌های پرخوابی

 

خطر پرخوابی

خواب زیاد اگرچه بیماری نیست اما می‌تواند نشانه بیماری باشد؛ افرادی که بیش از حد می‌خوابند نسبت به سایر افراد، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌هایی نظیر دیابت و چاقی قرار دارند. در این‌جا ۶ عارضه جسمی و روانی ناشی از خواب زیاد در شبانه‌روز معرفی شده است:

کاهش تمرکز: بر اساس تحقیقات انجمن طب سالمندان آمریکا، خواب مزمن و طولانی‌مدت می‌تواند تأثیرات منفی روی تمرکز در انجام کار‌های روزمره داشته باشد.

مرگ زودرس: مطالعات اپیدمیولوژیک در مقیاس بزرگ نشان داده‌اند که خواب طولانی‌مدت با مرگ زودرس ارتباط دارد. البته هنوز علت دقیق این ارتباط مشخص نیست اما ظاهرا التهاب در این میان نقش جدی دارد. افزایش خواب و به تبع آن ابتلا به اضافه‌وزن و چاقی، التهاب در بدن را افزایش می‌دهد و خود عامل خطری برای ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و در نهایت مرگ زودرس است.

افسردگی: خواب زیاد و افسردگی می‌توانند علت و معلول هم باشند، به این معنی که هم افسردگی منجر به خواب طولانی‌مدت می‌شود و هم خواب بیش از حد، خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد. افراد مبتلا به پرخوابی دو برابر بیش از سایرین در معرض خطر افسردگی هستند.

خستگی تمام‌ وقت: ساعت بیولوژیکی بدن نیاز به برنامه ثابتی دارد. اگر خواب و بیداری‌ شما زمان مشخصی ندارد، کارایی‌تان را از دست می‌دهید. درست است که آخر هفته‌ها و روز‌های تعطیل برنامه خواب همه به هم می‌ریزد اما با این حال باید سعی کنید زمان خواب و بیداری‌تان را تنظیم کنید. نتایج پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهند افرادی که ساعت مشخصی برای خواب و بیداری ندارند حتی اگر زیاد هم خوابیده باشند، باز هم احساس خستگی می‌کنند.

ابتلا به بیماری‌های قلبی: این بیماری‌ها در حال حاضر علت اصلی مرگ و میر در آمریکا هستند و در این میان خواب بیش از ۹ ساعت در شبانه‌روز شانس ابتلا به این بیماری‌ها را تا ۳۴ درصد افزایش می‌دهد. در این میان خطر ابتلای زنان به بیماری‌های قلبی ناشی از خواب زیاد، نسبت به مردان بیشتر است.

افزایش وزن: تحقیقات نشان می‌دهد کم‌خوابی به میزان ۲۷ درصد و خواب زیاد به میزان ۲۵ درصد خطر ابتلا به چاقی را افزایش می‌دهد. مسلما زمانی که شما بیشتر می‌خوابید، کمتر تحرک دارید و در نتیجه کالری کمتری هم می‌سوزانید.

ابتلا به دیابت: هر چه افراد بیشتر بخوابند، بیشتر مستعد اضافه‌وزن می‌شوند و اضافه‌وزن مقاومت به انسولین را افزایش می‌دهد که نتیجه آن نیز افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دو است. خواب بیش از حد اختلالاتی را در متابولیسم گلوکز به‌وجود می‌آورد و حساسیت به انسولین را کاهش می‌دهد.

گفتنی است خواب کافی باعث بازسازی تعادل جسمی، روحی و حفظ انرژی می‌شود؛ ما به طور متوسط در شبانه‌روز به ۷ تا ۸ ساعت خواب نیازمندیم.

 
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد